Tijdschrift voor Herstelrecht

Miscellaneous

Een poëtische theatervoorstelling over ­strafrecht

Ronald Ohlsen in gesprek met regisseur Maarten Smit en ­voormalig gevangenisdirecteur Frans Douw

Trefwoorden Theatervoorstelling, Strafrechtssysteem, Ex-gedetineerden, Mankementen, Genuanceerd
Auteurs Ronald Ohlsen, Maarten Smit en Frans Douw
DOI
Auteursinformatie

Ronald Ohlsen
Ronald Ohlsen schreef drie romans, twee dichtbundels en tal van verhalen en artikelen. In 2019 verscheen zijn reisboek Uitzicht op de Bosporus. Hij is medewerker van literair weblog Tzum en van de Vestdijkkroniek. In 2014 werd hem door de provincie Groningen het Belcampo Stipendium toegekend. Hij is docent Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen en docent proza aan de Schrijversvakschool Groningen.

Maarten Smit
De rode draad in de voorstellingen van Maarten Smit is het onderzoeken van een sociaal-maatschappelijk thema in theatrale vorm. Dat deed hij al in zijn regie Thuis in Hoogeveen (2016), een voorstelling over en door Syrische vluchtelingen in Hoogeveen (genomineerd voor de cultuurparticipatie prijs en de Drentse Anjer Prijs); Moederliefde (2019), over moeders die met geldproblemen leven (winnaar Drentse Anjer Prijs); en Blinde vlek (2019), over de invloed van technologie op onze samenleving. In 2019 richtte Maarten Stichting Wabi Sabi Theater op om zijn onderscheidende stijl en zijn visie op voorstellingen over maatschappelijke imperfecties verder te ontwikkelen. Als artistiek leider maakte hij Hier valt niets te halen (2021), een voorstelling gebaseerd op verhalen van mensen die in armoede leven, en TERECHT (2023), over mensen die in aanraking komen met het strafrecht. Deze voorstellingen speelden op festivals in het Noorden van het land, zoals FestiValderAa en Oerol, en op onverwachte (buiten)locaties, zoals kerken en scholen.

Frans Douw
Frans Douw is medeoprichter van de Stichting Herstel en Terugkeer, Platform Relaties van Gedetineerden, podcast-host van Prisonshow, schrijver van het boek Het zijn mensen, het verhaal van een gevangenisdirecteur. Hij is gepensioneerd na 27 jaar als gevangenisdirecteur te hebben gewerkt en daarvoor in de forensische psychiatrie en jeugdinrichtingen.
 • Samenvatting

   The theater performance Terecht created by theatermaker Maarten Smit, begins in a church that has been transformed into a courtroom. The story revolves around the criminal justice system in the Netherlands and is based on interviews with (former) prisoners, victims, and experts. The performance aims to make the audience reflect on the flaws and imperfections of this system, with an emphasis on miscommunication and the dilemmas faced by all involved parties, including offenders, lawyers, prosecutors, and judges. The perspective of the offender is central, but the intention is not to portray them as victims but rather to highlight the complexity of the criminal justice process. After the performance, a former prisoner shares his experiences and the second chance he has received.
   Experts, including former prison director Frans Douw, emphasize that the performance underscores the flaws in the criminal justice system and aims to provide a nuanced perspective. They advocate for a more compassionate approach to convicted individuals and highlight how the current practice often unjustly stigmatizes people.
   The performance is intended for a wide audience and seeks to make the complexity and imperfections of the criminal justice system relatable. Various organizations have shown interest in repeating the performance in 2024, hoping to reach a larger audience and raise awareness about this important societal issue.
   The performance can be booked by organizations and institutions from September to December 2024. For inquiries, please contact contact@wabisabitheater.nl.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.