Tijdschrift voor Herstelrecht

Article

Perspectief op herstel in een forensische context

Een praktijkonderzoek naar slachtoffer-dadercontact

Trefwoorden Slachtoffer-dadercontact, Forensische psychiatrie, Tbs, Herstelbemiddeling
Auteurs Lydia Dalhuisen, Alice Bosma en Mieke Knoppers
DOI
Auteursinformatie

Lydia Dalhuisen
Lydia Dalhuisen is universitair docent bij het Willem Pompe Instituut voor strafrechtswetenschappen, Universiteit Utrecht en rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank Amsterdam. Tevens is zij gastredacteur bij het Tijdschrift voor Herstelrecht.

Alice Bosma
Alice Bosma is onderzoeker bij het Nederlands Studiecentrum voor Criminaliteit en Rechtshandhaving en tevens redacteur bij het Tijdschrift voor Herstelrecht.

Mieke Knoppers
Mieke Knoppers is promovendus bij het Willem Pompe Instituut voor strafrechtswetenschappen, Universiteit Utrecht.
  • Samenvatting

      This article aims to shed more light on the influence of a forensic psychiatric context on restorative mediation, and relatedly, victim-offender contact. In order to achieve this, empirical data on victim-offender contact in a forensic setting as conducted by Perspectief Herstelbemiddeling, an independent Dutch mediation agency, is used. First the frequency and type of restorative mediation in this context are discussed. Following, on the basis of a qualitative analysis of logs of mediations and interviews with staff members of Perspectief Herstelbemiddeling, we report on the practice of victim-offender contact in a forensic psychiatric setting, focusing on psychopathology and the treatment context, the outcome of mediation in this context and the evaluation by participants. Although this context concerns only a small share of the total number of mediations, our study shows that restorative mediation can be a good option in a forensic setting. What is more, about half the cases concern known victims highlighting the importance of restorative mediation even more.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.