Tijdschrift voor Herstelrecht

Column

Met detentie de wereld herstellen?

Trefwoorden Herstel, Gevangenis, Detentiehuizen, Duurzaamheid
Auteurs Hans Claus
DOI
Auteursinformatie

Hans Claus
Hans Claus werd geboren als kunstenaar: hij is dichter, beeldhouwer, schilder en fotograaf. Zijn maatschappelijke rol vervult hij als criminoloog (1984) en als gevangenisdirecteur (1986-heden). Thans is hij directeur in de gevangenis van Oudenaarde. In 2010 spanden de directeur en kunstenaar samen in de creatie van een nieuw gevangenisconcept: het (kleinschalige en maatschappelijk verankerde) detentiehuis. Als stichter van vzw de Huizen (www.dehuizen.be) en de internationale beweging RESCALED (www.rescaled.org) streeft hij de realisatie van dit concept na. Zoals over het gevangenisconcept deed hij de voorbije jaren groepen mensen nadenken over de samenleving, die net als de gevangenissen die ze herbergt, gevangen zit in oude en voorbijgestreefde patronen. Hij initieerde op die manier de Verklaring van 30 november 2019 met zes krijtlijnen voor een leefbare wereld (www.novemberverklaring.eu).
  • Samenvatting

      Harmonious relationships among people are necessary to restore harmony with our natural environment and make sustainable life on the planet possible. The lion’s share of attention when criminal laws are violated goes to punishing the perpetrator. Cultivating victimhood, on the other hand, also leads to more and longer punishments which just makes recovery more difficult. To put it mildly, the concept of the classic prison appears to have little compatibility with dialogue and equality. A multitude of small-scale, community-based forms of detention houses that replace the old prisons can allow for differentiation and can better involve the social environment in what happens during punishment. But not only does public law need to care more about the private interests of involved parties, private law also needs to learn to rethink community building. Hopefully, small-scale detention houses will challenge their environment in this sense.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.