Tijdschrift voor Herstelrecht

Article

Herstelrecht en detentie in Vlaanderen

Trefwoorden Herstelrecht, Detentie, Vlaanderen
Auteurs Ivo Aertsen, Miriam Beck en Katrien Lauwaert
DOI
Auteursinformatie

Ivo Aertsen
Ivo Aertsen is emeritus gewoon hoogleraar KU Leuven bij het Leuvens Instituut voor Criminologie. Hij is actief betrokken bij het European Forum for Restorative Justice en bij meerdere onderzoeks- en praktijkontwikkelingen op het vlak van het herstelrecht, van het lokale Leuven Restorative City, de Vlaamse bemiddelingsdienst Moderator tot The International Journal of Restorative Justice en het Tijdschrift voor Herstelrecht.

Miriam Beck
Miriam Beck is sociologe en maatschappelijk werkster en werkt sinds 2007 als slachtoffer-daderbemiddelaar met minderjarige delictplegers voor de niet-gouvernementele organisatie Alba in de provincie Vlaams-Brabant en in Brussel. Daarnaast heeft ze een zelfstandige praktijk in familiale bemiddeling en verzorgt trainingen in diverse bemiddelingsmethodieken. Ze is tevens redactielid van het Tijdschrift voor Herstelrecht.

Katrien Lauwaert
Katrien Lauwaert is beleidscoördinator bij de Vlaamse herstelrechtorganisatie Moderator vzw en bijzonder hoogleraar Restorative Justice aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij is medeoprichter en actief lid van het European Forum for Restorative Justice en van Leuven Restorative City. Zij is ook redacteur van het Tijdschrift voor Herstelrecht.
  • Samenvatting

      In this practice oriented contribution an overview is given on the state of affairs of restorative justice related initiatives and developments in various detention settings in the Flemish part of Belgium. An introductory section first provides a contextualisation of restorative detention within the general development of restorative justice in Belgium since the early 1990s. This is followed by a concise, but complete overview of restorative justice practices and programmes in residential centres for juvenile delinquents: both victim-offender mediation programmes and other restorative justice initiatives are presented, as they have become an integral part of trajectories in the treatment of young persons. Then, restorative justice programmes in prisons working with adult offenders are discussed. These relate to restorative justice practices in a strict sense, such as victim-offender mediation, but also concern dialogue groups between victims and offenders and mediation in non-related cases, and the operation of a compensation fund based on dialogue with the victim and voluntary work by the inmate. Other restorative oriented developments in prisons are being dealt with as well, as they are part of rehabilitation programmes offered by social services in the community. Special attention is given to the recent development of small-scale detention and transition houses and their potential to implement restorative approaches, focusing on their close relationship with local communities. The overview of restorative detention in Flanders concludes with some critical reflections on the scope and the hoped-for innovative character of institutional reform.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.