Tijdschrift voor Herstelrecht

Article

Herstel bij de tenuitvoerlegging van (levens) lange gevangenisstraffen

Trefwoorden Levenslange gevangenisstraf, Tenuitvoerlegging, Rehabilitatie, Herstel
Auteurs Sonja Meijer
DOI
Auteursinformatie

Sonja Meijer
Sonja Meijer is hoogleraar penitentiair recht aan de Radboud Universiteit en universitair hoofddocent straf(proces)recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar onderzoek richt zich op het straf(proces)recht en het penitentiair recht. Zij is daarnaast tevens raadslid bij de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming.
  • Samenvatting

      What room is there for restorative justice in the enforcement of (life) long prison sentences? Based on the current international and national legal-normative framework, this contribution argues that there is room for restorative justice in the enforcement phase. Moreover, based on ECtHR case law and legal sociology literature, it argues that rehabilitation and restorative justice are inextricably linked. Life prisoners should be offered a real prospect of release, given ECtHR case law. Release may follow if the offender has made sufficient progress in his rehabilitation. For that to actually happen, attention must be paid to restorative justice during execution. It is observed that attention to restorative justice is largely lacking in the current laws and regulations on the enforcement of (life) long prison sentences, but also that there are opportunities to embed restorative justice more firmly in them.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.