Tijdschrift voor Veiligheid

Article

Twee werkelijkheden – beelden van de rol van de GHOR tijdens de coronacrisis

Trefwoorden COVID-19 crisis, Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR), bestuurlijk construct, acute en niet-acute zorgketen, multi-actor perspectief
Auteurs Bernadette Holtkamp en Ira Helsloot
DOI
Auteursinformatie

Bernadette Holtkamp
Bernadette Holtkamp is hoofddocent/onderzoeker Integrale Veiligheidskunde bij de opleiding Safety & Security Management, Academie Bestuur, Recht & Ruimte, Hogeschool Saxion (Enschede, Deventer en Apeldoorn). Daarnaast is zij promovenda van prof. dr. Ira Helsloot bij het Crisislab te Renswoude, Radboud Universiteit Nijmegen. Ze is bezig met promotieonderzoek naar het ontstaan en de ontwikkeling van de GHOR gedurende de laatste twee decennia (1996-heden). Dit TvV-artikel past in dat kader. b.j.holtkamp@saxion.nl

Ira Helsloot
Ira Helsloot is hoogleraar Besturen van Veiligheid aan de Radboud Universiteit en voorzitter van Stichting Crisislab. Hij houdt zich bezig met onderzoek naar proportioneel veiligheidsbeleid en crisisbeheersing. i.helsloot@crisislab.nl
  • Samenvatting

      The Dutch regional construct for the medical assistance in accidents and disasters (GHOR) was established more than twenty years ago to play an important coordinating role in medical crises. The GHOR’s right to exist was already a serious point of discussion before the COVID-19 crisis. By 2020 the Evaluation committee of the Safety Regions Act had concluded that the GHOR was of no added value. Its performance during the COVID-19 crisis did not lead to a different perspective. This article shows that the GHOR has quite a different view of its own role as compared to other medical emergency and non-emergency services. This can be explained from a multi-actor perspective. The GHOR was operating within the planning and consultation arena while the other medical emergency and non-emergency services were functioning within the operational arena to combat the crisis.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.