Tijdschrift over Cultuur & Criminaliteit

Discussion

De politie en burgers

McDonaldisering van een vertrouwensrelatie?

Trefwoorden politie, McDonaldisering, rationalisering, procedurele rechtvaardigheid, dienstverlening
Auteurs Dorian Schaap
DOI
Auteursinformatie

Dorian Schaap
Dorian Schaap is universitair docent Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit. In 2018 promoveerde hij op een landenvergelijkend onderzoek naar vertrouwen van burgers in de politie en politiële vertrouwensstrategieën. Sindsdien richt zijn onderzoek zich vooral op rationalisering van de politieorganisatie. dorian.schaap@ru.nl
  • Samenvatting

      In this essay the role of McDonaldization in police strategies towards the public is examined. While the essence of police work is individualistic, the nature of the organization and its ongoing rationalization provide fertile ground for McDonaldization. Two police trust-building strategies rely on McDonaldized elements of predictability, standardization, calculability, and reliance on technological control. First, the police ‘service concept’ pushes citizens to submit digital, standardized crime reports which appear efficient but turn out inefficient and ineffective. Second, applying ‘procedural justice checklists’ during police stops stimulates box-ticking and implicitly encourages the police to avoid citizen interactions. The author concludes that these attempts to rationalize police-citizen relationships are counterproductive and alternative approaches towards citizens are required.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.