Tijdschrift voor Herstelrecht

Practice

Een nieuwe Aanbeveling van de Raad van Europa: slachtofferbeleid hand in hand met herstelrecht

Trefwoorden slachtofferbeleid, herstelrecht, supranationale regelgeving
Auteurs Ivo Aertsen
DOI
Auteursinformatie

Ivo Aertsen
Ivo Aertsen is emeritus gewoon hoogleraar KU Leuven bij het Leuvens Instituut voor Criminologie. Hij is actief betrokken bij het European Forum for Restorative Justice en bij meerdere onderzoeks- en praktijkontwikkelingen op het vlak van het herstelrecht, van het lokale Leuven Restorative City, de Vlaamse bemiddelingsdienst Moderator tot The International Journal of Restorative Justice en het Tijdschrift voor Herstelrecht.
  • Samenvatting

      This paper presents and analyses the new Council of Europe Recommendation CM/Rec(2023)2 of the Committee of Ministers to member States ‘on rights, services and support for victims of crime’. The paper contextualizes the new Recommendation and clarifies its relation to the European Union Victims Directive 2012/29/EU. The main principles and definitions as adopted by the Recommendation are explained, including the definition of restorative justice. Then follows more into detail a discussion of the various chapters of the Recommendation with its 26 articles, showing how the victims’ rights and support are conceived. This is done with the help of the extensive Explanatory Memorandum as published by the Council of Europe, which also refers to the strong research base of many provisions. Most importantly, the link to restorative justice, present throughout the whole Recommendation, is highlighted.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.