Tijdschrift voor Herstelrecht

Article

Voorbij de hokjes, naar de kern: ‘Gij zult een ander niet schaden’

Trefwoorden strafbegrip, herstelbegrip, Vergelding, deontologie, consequentionalisme
Auteurs Jacques Claessen
DOI
Auteursinformatie

Jacques Claessen
Jacques Claessen is als bijzonder hoogleraar herstelrecht en universitair hoofddocent strafrecht verbonden aan de capaciteitsgroep Strafrecht en Criminologie van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht. Daarnaast is hij gastdocent aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname, rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank Limburg en co-hoofdredacteur van het Nederlands-Vlaamse Tijdschrift voor Herstelrecht.
  • Samenvatting

      In this article I respond to a number of contributions from issue 1 of this volume of the Journal of Restorative Justice. In it I show that in my view restoration is not the same as punishment, as long as in the latter concept the retribution of evil with evil has a place, concretely: the aim of harming the offender. The equating of punishment with retribution in the sense of the intentional addition of suffering – whether or not in disguised form – is, in my view, anything but a caricature or artificial given current theory and practice. That is why I disapprove of punishment for the time being and see restoration as something fundamentally different and better. Furthermore, I show that restoration is partly in line with both consequentialist and deontological thinking and that restoration is primarily about justice, not just decency. Also, in my view, a criminal law based on restorative justice can also be called humane, because it puts the human being first and serves to restore and preserve that human being through the retribution of evil with good. In the retribution of evil with good comes an awareness and attitude that are invariably aimed at repairing and preventing damage. Beyond all the boxes lies the core of what I think it should be about: ‘Thou shalt not harm another’, because: ‘Treat another as you would like to be treated yourself’. No matter what a reaction to injustice that underlies this core is called… The rose will be recognized by its scent.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.