Tijdschrift voor Criminologie

Article

De beeldvorming van mensenhandel in het Nederlandse politieke debat

Trefwoorden human trafficking, exploitation, perspectives, policy, content analysis
Auteurs Daan Donninger, Ieke de Vries, Ilse Ras en Masja van Meeteren
DOI
Auteursinformatie

Daan Donninger
D.C. Donninger is alumna bij het Instituut voor Strafrecht & Criminologie van de Universiteit Leiden.

Ieke de Vries
Dr. I. de Vries is universitair docent Criminologie bij het Instituut voor Strafrecht & Criminologie van de Universiteit Leiden.

Ilse Ras
I.A. Ras Ph.D. is universitair docent Criminologie bij het Instituut voor Strafrecht & Criminologie van de Universiteit Leiden.

Masja van Meeteren
Prof. dr. M.J. van Meeteren is hoogleraar Criminologie bij de afdeling Strafrecht en Criminologie van de Radboud Universiteit.
  • Samenvatting

      Combatting human trafficking has been an international priority for decades. Since the adoption of the United Nations Protocol to Prevent, Suppress and Punish Trafficking in Human Beings in 2000, tackling various forms of exploitation, including sexual exploitation and labor exploitation, has been on the political agenda. Yet, international research shows that the sexual exploitation of women and minors and a criminal justice system approach to human trafficking are still the focus of political and public debates. Recent policy developments in the Netherlands seem to have a broader focus, in part because of the introduction of the ‘Together against Human Trafficking’ program by the Dutch government in 2018, which aims to strengthen anti-trafficking measures through an integrated cooperation between various stakeholders in addition to police and prosecution. The purpose of this article is to determine to what extent the political framing of human trafficking in the Netherlands differs from the international focus. To that end, this article applies the literature on framing to a qualitative content analysis of parliamentary debates during the 2018-2019 meeting year. The results show that the political framing of human trafficking in the Netherlands deviates little from an internationally dominant ‘crime frame’. This concerns a framework within which human trafficking is mainly depicted as a malicious (and organized) crime, in which particularly women and minors are sexually exploited, and a criminal justice approach to exploitation is proposed. Holding onto this traditional portrayal and approach to human trafficking can have adverse consequences for a holistic approach to human trafficking, which should also address other forms of exploitation and victims.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.