Tijdschrift voor Herstelrecht

Discussion

Welke plaats voor bestraffing?

Enkele reflecties over de strategische positionering van het herstelrecht

Trefwoorden Strafparadigma, Institutionalisering, Intermediaire positie
Auteurs Ivo Aertsen
DOI
Auteursinformatie

Ivo Aertsen
Ivo Aertsen is emeritus gewoon hoogleraar aan de KU Leuven bij het Leuvens Instituut voor Criminologie. Hij is actief betrokken bij het European Forum for Restorative Justice en bij meerdere onderzoeks- en praktijkontwikkelingen op het vlak van het herstelrecht van het lokale Leuven Restorative City, de Vlaamse bemiddelingsdienst Moderator tot The International Journal of Restorative Justice en het Tijdschrift voor Herstelrecht.
  • Samenvatting

      This contribution discusses the role of punishment in restorative justice by looking at the concept of ‘institutionalisation’ as it appears in restorative justice literature and practice. Starting point is the well-known tension between effectively implementing restorative justice in the context of criminal justice on the one hand, and keeping its proper values and principles on the other hand. Different meanings of the process of institutionalisation are presented and the question is asked whether and how – in-between autonomy and dependence – a semi-autonomous position for restorative justice can be conceptualised and how this can be operationalised. A plural understanding of justice is adopted, where restorative justice is given a sufficiently autonomous position that evokes a permanent institutional dialogue with, and challenge for, pre­dominant conceptions of punishment.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.