Tijdschrift voor Herstelrecht

Article

Het emotionele regime van herstelrecht

Lastige uitingsregels en veeleisend emotiewerk

Trefwoorden emotie, communicatie, emotiemanagement, jonge daders, emotioneel regime
Auteurs Bas van Stokkom
DOI
Auteursinformatie

Bas van Stokkom
Bas van Stokkom is hoofdredacteur van dit tijdschrift en als research fellow verbonden aan de het onderzoeksprogramma Staat en Recht, Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Radboud Universiteit Nijmegen. Persoonlijke website: basvanstokkom.eu
  • Samenvatting

      In this study the author points out that ritual theories of restorative justice – which revolve around emotional bonding – fail to explain the rather low emotional temperature of many (youth) conferences. Emotion management theory may offer a more adequate explanation, thereby suggesting that participants’ reservations and discomfort are related to demanding display rules (enact a sincere and authentic role; enact cooperativeness; etc.). It is argued that display rules form an integral part of a relatively compelling ‘emotional regime’, a specific set of affective behavioural norms which define the ‘manners’ during the meeting. In this regime there is considerable social pressure to conform to norms and standards how to express emotions, which contradicts the restorative justice rhetoric of voluntary dialogue, free of coercion.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.