Tijdschrift over Cultuur & Criminaliteit

Article

De historisering van (digitale) surveillance

Fotografie als middel van toezicht en controle (late negentiende-vroege twintigste eeuw)

Trefwoorden photographic technology, fingerprints, history, mug shot
Auteurs Pieter Leloup
DOI
Auteursinformatie

Pieter Leloup
Pieter Leloup is als docent verbonden aan het Institute for International Research on Criminal Policy (IRCP) van de faculteit Recht en Criminologie van de Universiteit Gent. Daarnaast is hij ook deeltijds docent aan de onderzoeksgroep Crime & Society (CRiS) van de faculteit Recht en Criminologie van de Vrije Universiteit Brussel. Pieter.Leloup@ugent.be
  • Samenvatting

      This article describes the first applications of photography as a practice and technique for police surveillance during the late nineteenth and early twentieth centuries. It explores how, through the growing use of photography in law enforcement, the criminal subject was increasingly followed, registered, classified and studied. The article reveals that photographic representations and surveillance shifted from the criminal body (mug shots) to abstract data (fingerprints). However, through describing the history of surveillance, the paper shows that also important patterns of continuity with contemporary practices of (digital) surveillance exist, in particular regarding the cultural motivations underpinning its trajectory and use of technologies.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.