Tijdschrift voor Herstelrecht

Article

Herstelgerichte dialooggroep voor niet-­gerelateerde ernstige ­verkeersongevallen in België: ervaringen, standpunten en attitudes van deelnemers

Trefwoorden niet-gerelateerde ernstige verkeersongevallen, Herstelgerichte dialooggroep, Veroorzakers, Samenspraak, Gedeelde verhalen
Auteurs Farah Focquaert, Désirée Wagenaar, Sigrid Wallaert en Kristien Hens
DOI
Auteursinformatie

Farah Focquaert
Farah Focquaert is moraalfilosofe en docent wijsgerige antropologie aan de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen van de Universiteit Gent. Ze is daarnaast als onderzoeker en docent verbonden aan het Bioethics Institute Ghent. Ze is medeoprichtster van het internationale Justice Without Retribution netwerk en vicevoorzitter van de ethische commissies van de Forensisch Psychiatrisch Centra (FPCs) te Gent/Antwerpen. Ze is co-redacteur van het Routledge Handbook of the Philosophy and Science of Punishment (2021).

Désirée Wagenaar
Désirée Wagenaar is student en doet haar Master en Research Master in de Moraalwetenschappen aan de Universiteit Gent.

Sigrid Wallaert
Sigrid Wallaert is doctoraatsonderzoeker aan de Vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen van de Universiteit Gent.

Kristien Hens
Kristien Hens is onderzoeksdocent en werkt aan het Departement Wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen. Zij is tevens gastdocent aan de KU Leuven.
  • Samenvatting

      This research describes the experiences, views and attitudes of participants of mediation dialogue groups involving non-related traffic accidents regarding their participation and related topics such as responsibility, rehabilitation, and restoration. They collected the data through individual semi-structured in-depth interviews with participants of two mediation dialogue groups. The data were analyzed through a reflexive thematic analysis. The authors identified three categories: (a) the importance of shared stories, (b) blurred boundaries, and (c) opportunities and obstacles for repair. Overall, the analysis suggests that mediation involving similar but non-­related incidents may provide the participants with valuable knowledge and insights about the lives and thoughts of one another, as well as lead to mutual understanding and support. For some, it may even involve a transformative experience. Importantly, the analysis reveals that the presence of a ‘shared story’ is pivotal to achieving a sense of connection and resonance that allows for such mutual understanding and support. Feeling safe and respected are also key to establishing a constructive group dynamic.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.