Tijdschrift voor Herstelrecht

Article

Van ‘wat werkt’ naar ‘hoe werkt het’ in ­onderzoek naar herstelrecht – ­het concept van ‘bereidheid’

Trefwoorden Positieve resultaten, Bereidheid, Oriëntatie, Emotie, kennis
Auteurs Masahiro Suzuki
DOI
Auteursinformatie

Masahiro Suzuki
Masahiro Suzuki is a lecturer in criminology at the College of Law, Criminology and Justice, Central Queensland University, Australia. His research interests include restorative justice, desistance, youth offending, comparative criminology, criminological theory, juvenile justice, and elder crime. Contact author: m.suzuki@cqu.edu.au.
  • Samenvatting

      This article was published earlier in the International Journal of Restorative Justice (2020, nr. 3) and is translated into Dutch for this issue. While many empirical studies on restorative justice conferencing have been conducted in the context of ‘what works’, research on ‘how it works’ is scarce. Little is known about how, in what conditions and for whom restorative justice conferencing ‘works’. In this article, Suzuki aims to fill this gap in the literature by developing a concept of readiness. It refers to participants’ attitudes and emotional dispositions towards, and knowledge about, restorative justice conferencing and the other parties prior to the face-to-face dialogue process. Suzuki suggests that the concept of readiness may be a key independent variable to understand how restorative justice conferencing works because it reminds us that a restorative journey may begin before a face-to-face dialogue between participants take places. This article concludes by offering how it can be used in research on restorative justice conferencing.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.