Tijdschrift voor Criminologie

Article

Online jeugdcriminaliteit in coronatijd

Ontwikkelingen in zelfgerapporteerd daderschap, activiteiten en contacten met vrienden bij een hoogrisicogroep

Trefwoorden Cybercriminaliteit, Gedigitaliseerde criminaliteit, Pandemie, Routineactiviteitentheorie, Unstructured socializing
Auteurs Marleen Weulen Kranenbarg en Frank Weerman
DOI
Auteursinformatie

Marleen Weulen Kranenbarg
Dr. M. Weulen Kranenbarg is universitair docent Criminologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Frank Weerman
Prof. dr. F.M. Weerman is bijzonder hoogleraar jeugdcriminologie bij het department Law, Society & Crime van de Erasmus Universiteit Rotterdam en senior onderzoeker bij het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR).
  • Samenvatting

      At the start of the corona pandemic, many speculated that opportunities for online crime would increase due to the drastic lockdown measures, especially for young people. In this article we explore whether this was the case and whether this was related to changes in young people's daily lives. Using Routine Activity Theory and the unstructured socializing perspective, we expected that offline delinquency would decrease and online delinquency would increase due to a decrease in offline and an increase in online activities and contacts. We used a unique longitudinal dataset with self-report data, collected from a high-risk group of young people (N=289; age 13-25 years) in ICT education (secondary school and MBO). Results show that activities and contacts with friends changed as expected. Young people indicated that, on average, offline contacts and activities decreased, while online contacts and activities increased. Nevertheless, across all forms of crime, delinquency rates for many young people remained stable. Changes that did occur generally showed a decrease in delinquency. This was true even for the different forms of online delinquency (both cyber-dependent crime and cyber-enabled crime). Multinomial models show that changes in delinquency are partially related to changes in activities and contact with friends, but not entirely as we had expected based on criminological theory. Finally, we discuss the lessons (theoretical implications and future research) that we as criminologists can learn from the natural experiment of the corona pandemic.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.