Tijdschrift voor Forensische Psychiatrie en Psychologie

Practice

Personeelskrapte en de inzet van sociale robotica in de forensische zorg

Trefwoorden forensische zorg, sociale robotica, personeelskrapte, technologie, stoplichtmodel
Auteurs Joke Harte, Jip van Gurp, Charlotte Gerritsen en Koen Hindriks
DOI
Auteursinformatie

Joke Harte
Prof. dr. Joke M. Harte is als hoogleraar Evaluatie juridische gedragsinterventies werkzaam bij de afdeling Criminologie van de Rechtenfaculteit van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Jip van Gurp
Jip J. van Gurp MSc is als promovendus werkzaam bij de afdeling Criminologie van de Rechtenfaculteit van de Vrije Universiteit Amsterdam. In het verleden werkte zij als junior onderzoeker bij de afdeling Computer Science van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Charlotte Gerritsen
Dr. mr. Charlotte Gerritsen is als universitair hoofddocent AI & Behaviour werkzaam bij de afdeling Computer Science van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Koen Hindriks
Prof. dr. Koen V. Hindriks is als hoogleraar Sociale Kunstmatige Intelligentie werkzaam bij de afdeling Computer Science van de Vrije Universiteit Amsterdam.
  • Samenvatting

      Forensic care is provided under political and societal pressure. At the same time this sector faces an increasing lack of qualified personnel. This study describes whether, and if so in which way, social robots can contribute to the quality of forensic care and relieve the burden on staff. As no studies have yet been conducted on the applicability of this technology in forensic care, first literature was searched for studies on experiences with social robots in general mental health care. Subsequently, by means of desk research, forensic treatment methods were identified for which social robotics could currently be used. For three tasks for which potential for social robots was seen prototypes were developed, namely ADL, Companionship and Early Recognition Method. Two focus groups in which a total of twelve employees from the forensic field discussed the applicability of these prototypes as well as social robotics in general in forensic care. The participants saw various opportunities for social robots to contribute to the quality of treatment. It was concluded that the use of robots should be seen as a supplement to or deepening of current care, and not as a replacement for care as it is currently provided by humans. It is also emphasized that the implementation of social robotics in forensic care requires specialized knowledge and skills from the already heavily burdened forensic care providers.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.